Jeszcze raz o: boreliozie wrodzonej

Nie mogliśmy się oprzeć pięknemu zdjęciu i na progu wakacji, jeszcze raz chcemy przekazać kilka słów o boreliozie wrodzonej.

A zatem…Jeśli kobieta została ukąszona przez kleszcza w czasie ciąży lub przed nią (gdy infekcja nie została usunięta), to może ona przenieść boreliozę na swoje dziecko poprzez łożysko matki  i mówimy wtedy o tak zwanej boreliozie wrodzonej.

Zostały opisane przypadki, w których matki chore na boreliozę miały przedwczesny poród, problemy w czasie porodu oraz kiedy dzieci matek chorych na boreliozę podczas ciąży miały wady wrodzone. Z drugiej strony wiele chorujących na boreliozę w czasie ciąży kobiet urodziło zdrowe dzieci w odpowiednim terminie.

Borelioza wrodzona może wystąpić na skutek zarażenia płodu przez łożysko na każdym etapie ciąży. Przez łożysko mogą przenieść się również tak zwane współinfekcje. Borelioza wrodzona u dzieci wykrywana była w różnych częściach ciała. Z badań wynika, że najczęściej były to: mózg, wątroba, szpik kostny, serce.

W takim przypadku może ona spowodować:

• upławy,
  • utratę płodu,
  • śmierć dziecka przy porodzie,
  • zakażenie krwi,
  • zatrucie ciążowe,
  • opóźnienie rozwoju płodu.

Dla dziecka skutkami boreliozy wrodzonej mogą być:

• wodogłowie
  • problemy z tchawicą
  • wady serca
  • nadwrażliwość skóry i ogólnie ciała
  • opóźnienie w rozwoju
  • kataraktę
  • problemy psychiczne
  • nerwowość
  • autyzm

Do opracowania tekstu korzystamy z materiałów ogólnodostępnych w mediach internetowych, dobierając je dla Was według naszej najlepszej wiedzy.

Żródło tekstu: www.ebiocare.pl