Patogeny odkleszczowe w 9 poprzednich artykułach!

Teraz ekspresowe podsumowanie patogenów odkleszczowych, o których przeczytacie w 9 poprzednich artykułach!

Koinfekcje są występującymi wraz z Borrelią infekcjami, które w sposób zasadniczy zmieniają obraz kliniczny choroby, utrudniają leczenie i przyczyniają się do występowania charakterystycznych dla siebie objawów. Szacuje się, iż koinfekcje występują nawet w 80% potwierdzonych przypadków zakażenia krętkiem Borrelii. Ciekawostką jest, iż nie zawsze są one infekcjami bakteryjnymi. Babesia – jedna z podstawowych koinfekcji jest bowiem pierwotniakiem. Do najczęściej występujących koinfekcji Borrelii zaliczamy:

• Bartonella

Bartonella henselae bacteria, the causative agent of cat-scratch disease or bartonellosis, formerly known as Rochalimaea bacteria, 3D illustration

• Babesia

Babesia parasites inside red blood cell, the causative agent of babesiosis. 3D illustration showing classic tetrad-forms of Babesia merozoites so-called Maltese cross formation

• Mycoplasma

Bacteria Mycoplasma genitalium, 3D illustration. The causative agent of sexually transmitted infections and infertility

• Chlamydia

Chlamydia trachomatis, an obligate intracellular human pathogen, is one of four bacterial species in the genus Chlamydia. 3D illustration

• Toxoplasma

Toxoplasma gondii on colorful background. Protozoan which is transmitted from cats and other animals and causes toxoplasmosis especially dangerous for pregnant women. 3D illustration

• Brucella

Brucella bacteria, 3D illustration. Gram-negative pleomorphic bacteria which cause brucellosis in cattle and humans and are transmitted to man by direct contact with ill animal or by contaminated milk

• Yersinia

Yersinia enterocolitica bacteria, 3D illustration. Gram-negative bacteria of Enterobacteriaceae family, the causative agent of Yersiniosis

• Anaplasma i Ehrlichia

• Riketsje

Do opracowania tekstu korzystamy z materiałów ogólnodostępnych w mediach internetowych, dobierając je dla Was według naszej najlepszej wiedzy.